Soft Skills Assignment 1 Answers NPTEL 2020

Soft Skills Assignment 1 Answers NPTEL 2020:- In This Article, we have provided the Answers to Soft skills Assignment 1. Its nice to see you you on our site

Q1. Soft skills are synonymous with hard skills.

  • True
  • False

Answer:- False

Q2. A proper knowledge of Soft Skills is necessary to achieve success in life. “Arise, awake, and stop not till the goal is reached!” is a famous statement about success made by Swami Vivekananda.

  • True
  • False

Answer:- True

Q3. Ensuring cordiality is a factor that can be ignored in effective communication

  • True
  • False

Answer:- False

Q4. Communication can be classified into External Communication and Internal Communication.

  • True
  • False

Answer:- True

Q5. Grapevine as a mode of communication is related to Formal channel.

  • True
  • False

Answer:- False

Q6. In Extra personal communication, sender cannot use words.

  • True
  • False

Answer:- False

Q7. Flow of information through formal communication channel always happens to be downward.

  • True
  • False

Answer:- False

Q8. Policy statements can be categorized as Ethical aspects of Communication.

  • True
  • False

Answer:- True

Q9. Which one of the given options is correct about Intrapersonal Communication?

  • Muscles work as transmitter
  • Central nervous system works as medium
  • Eyes work as receiver
  • Brain works as feedback

Answer:- Central nervous system works as medium

Q10. Which one of the following is not a component of Soft Skills?

  • Personal habits
  • Friendliness
  • Criticism
  • None of the above

Answer:- Criticism

Q11. Which of the following is not a form of Group Communication?

  • Classroom lecture
  • Meetings
  • Intrapersonal Communication
  • Interpersonal Communication

Answer:- Intrapersonal Communication

Q11. There are some fundamental differences between Verbal communication and Non-verbal communication. Find out the option(s) that represent(s) the feature(s) of Non-verbal Communication.

  • Spontaneous
  • Perfectly syntactical
  • Highly organized
  • Both B&C

Answer:- Spontaneous

Q12. Which one of the following statements is not true about the nature of Personality?

  • It has been derived from Latin word persona meaning mask.
  • Personality can refer to a set of qualities that can make an individual distinct from another.
  • It is an impressive Communication Skill
  • It may be a set of emotional qualities, ways of thinking and behaviour.

Answer:- It is an impressive Communication Skill

Q13. Which of the following statements best describes the function of Freudian Super- ego?

  • “I want to do that now.”
  • “Maybe we can compromise.”
  • “It’s not right to do that.”
  • None of the above

Answer:- “It’s not right to do that.”

Q14. Point out the option(s) that correctly match/(es) with its description.

  • External Communication in an organization: It is used to persuade customers to buy
  • Internal communication in an organization: It is used to carry out the objectives
  • A&B
  • Neither of the above

Answer:- A&B

Disclaimer:- We do not claim 100% surety of solutions, these solutions are based on our sole expertise, and by using posting these answers we are simply looking to help students as a reference, so we urge do your assignment on your own.

For More NPTEL Answers:- CLICK HERE

Join Our Telegram:- CLICK HERE

Soft Skills Assignment 1 Answers NPTEL 2020:- In This Article, we have provided the Answers to Soft skills Assignment 1. It’s nice to see you on our site.

Leave a Comment